diumenge, 27 de setembre del 2009

Sense els 400 euros i amb l’IVA pels niguls

Consell de Ministres i tres decisions: l’impost reduït (el qual grava la compra dels aliments) augmentarà en un punt (fins al 8%), el general, dos (fins al 18%), i la deducció de l’IRPF desapareix
El Govern de l'Estat espanyol va prendre ahir tres decisions definitives: apujar un punt l'IVA reduït i dos punts el general, suprimir la deducció de 400 euros en l'IRPF i elevar la tributació dels instruments de l'estalvi al 19% i al 21%.
Aquestes són les principals mesures fiscals incloses en el projecte de llei dels pressuposts generals de l'Estat, aprovat ahir en un ple del Consell de Ministres extraordinari. Amb aquestes maniobres, l'Estat espera ingressar 10.950 milions d'euros en dos anys, dels quals 6.500 s'obtindran l'any que ve i la resta el 2011.
Així, efectiu a partir de l'1 de juliol de 2010, mes en què el Govern espera que hagi començat la recuperació econòmica, l'IVA reduït pujarà un punt, fins al 8%, mentre que el general ho farà dos punts, fins al 18%, fet que suposarà una recaptació addicional de 5.150 milions d'euros.
L'IVA reduït grava la compra de tots els aliments -excepte els bàsics inclosos en el superreduït-, els habitatges, el transport, l'hoteleria, l'assistència social i sanitària, i els serveis culturals i d'espectacles. L'IVA general s'aplica a totes les operacions per a les quals no és previst cap altre tipus impositiu.
El Govern ha mantingut en el 4% el tipus de l'IVA superreduït, que grava el consum d'aliments bàsics, com el pa, la fruita i els ous, a més dels llibres, el material escolar, els medicaments i els habitatges de protecció oficial.
Quant a la supressió de la deducció dels 400 euros en l'IRPF aportarà als comptes de l'Estat, previsiblement, 5.700 milions d'euros. Segons va explicar en una roda de premsa la ministra Salgado, la modificació de la tributació per als que declarin fins a 6.000 euros, uns 11,5 milions de contribuents, suposarà un esforç d'uns sis euros de mitjana més a l'any.
Les rendes superiors a 60.000 euros, que declaren uns 100.000 i que tributen el 42%, passaran a tenir un tipus entorn del 50%. Pagaran així uns 5.000 euros més a l'any de mitjana.
Realistes i solidaris
La vicepresidenta primera del Govern assegurà que els pressuposts són "realistes, rigorosos i equitatius" i que han estat elaborats "pensant en els més perjudicats" per la crisi econòmica. "La necessària reforma fiscal" que inclouen aquests comptes és equitativa i solidària", manifestà De la Vega, i mantingué que la pressió fiscal de l'Estat espanyol "continuarà per davall de la mitjana europea".
La vicepresidenta va concloure que són els pressuposts per a la reactivació d'una economia sostenible, per a la recuperació de l'ocupació i per reforçar la cohesió social, encara que va dir que "la darrera paraula la tindrà el Parlament".
Esperances
Sobre el suport dels grups, la titular de la cartera més sol·licitada de l'any considerà que hi ha "certes esperances" que els grups parlamentaris entenguin que els pressuposts són els que "necessita" l'Estat i que, per això, els donin suport en el Congrés dels Diputats.
El PSOE necessita set vots perquè en el debat de totalitat la Cambra no torni els comptes al Govern. Els socialistes pretenen trobar els suports suficients en els partits d'esquerra, com ERC-IU-ICV, però també en el BNG i en el PNB.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada