dimecres, 30 de setembre del 2009

El comerç minorista de les Illes retalla un 7,5% les seves vendes a l'agost

L'ocupació al sector s'ha reduït un 4,9 per cent
EFE
Les vendes del comerç minorista han registrat a Balears una caiguda interanual del 7,5% en termes constants durant el mes d'agost, davant la caiguda del 4% de mitjana nacional, segons ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que assenyala que l'ocupació en aquest sector ha caigut a les Illes un 4,9%.
Per comunitats autònomes, l'ocupació al comerç minorista presenta també un descens generalitzat, tant si s'inclou l'ús de les estacions de servei com si no es comptabilitzen. Les majors disminucions de l'ocupació al comerç minorista es van donar a Canàries (-6,7%) i Andalusia (-6,3%).
A nivell estatal l'ocupació al sector del comerç minorista, tant assalariat com no assalariat, registrà l'agost una taxa de variació interanual per a la totalitat del sector del -4,6%, molt similiar al descens a l'arxipèlag (-4,9%).
Totes els modes de distribució han retallat llocs de treball durant el mes d'agost, en especial les grans superfícies i les petites cadenes, que han registrat uns descensos d'ocupació del 10,5% i del 7,1%, respectivament. A les estacions de servei l'ocupació ha baixat un 3,1% respecte a agost de 2008.
Les vendes dels productes alimentaris s'han reduit en el conjunt del país un 4,5%, mentre que les de productes no alimentaris han disminuit un 2,3%. Entre aquests últims, ha destacat la caiguda de vendes en el segment d'equip de la llar, que s'ha apuntat un retrocés del 12,8%, així com la pujada en un 0,9% de les vendes d'altres béns.
Les vendes a les estacions de servei, descomptant l'efecte preus, han registrat l'agost un descens del 0,9% respecte al mateix mes de 2008.
La descomposició de l'índex general del sector minorista segons les diferents formes de distribució comercial ha mostrat l'agost una disminució en totes les fórmules comercials. Així, les empreses unilocalitzades han estat les que han presentat el major descens (-6,3%), seguit de les petites cadenes (-4,9%), les grans superfícies (-4,4%) i les grans cadenes (-0,4%).

CAUEN LES VENDES A LES GRANS SUPERFÍCIES

L'índex general de grans superfícies, que reflecteix el comportament de les vendes en locals amb una superfície major de 2.500 metres quadrats, ha registrat un descens interanual del 4,4% en termes constants.
Aquest retrocés de les vendes de les grans superfícies fou més acusat als productes d'alimentació (-11,2%) que en els no alimentaris (-0,5%).
Les vendes del comerç minorista han disminuit l'agost en totes les comunitats autònomes, amb les Balears al capdavant, en registrar una caiguda interanual del 7,5%, davant Cantàbria, que ha registrat el menor descens (-0,1%). Sense considerar les estacions de servei, Balears ha registrat també la taxa més negativa (-6,8%), mentre que Cantàbria va ser l'única comunitat que va presentar una taxa positiva (1,4%).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada